Blog

Les Defensores exigeixen una actuació global contra les vulneracions

  |   Crònica jornades

El Parlament de Catalunya va acollir ahir dimarts la inauguració de les jornades i una taula en què diferents activistes colombianes van denunciar les conculcacions registrades en aquest país d’ençà dels Acords de pau de 2016.

“La solidaritat parteix de la premissa que tenim problemes comuns”. Amb aquestes paraules Montse Carrillo, representant d’EntrePobles, va donar inici ahir dimarts a l’acte de presentació de les jornades ‘Defensem!’ al Parlament de Catalunya.

Carrillo va aprofitar la seva intervenció per recordar que, des de Catalunya, s’ha anat fent una tasca important en el terreny del tractament i abordatge dels conflictes que assetgen el conjunt del planeta. Entre d’altres, va citar la iniciativa ‘Ciutat Defensores’ que impulsen diversos municipis, la declaració amb què la cambra catalana va definir unes línies de suport a les defensores dels drets humans o el Mapa de conflictes existents elaborat per la Universitat de Barcelona. Segons la portaveu d’EntrePobles, “la lluita contra la impunitat no es limita a un continent concret, sinó que té un abast global, d’aquí la necessitat de crear iniciatives conjuntes per incidir a escala internacional”.

L’acte, que va comptar amb una salutació del president del Parlament, Roger Torrents, també va participar-hi Laura Lorenzi, presidenta de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, per qui “cal intensificar els esforços de coordinació a nivell global i ser creatives si volem contrarestar les causes que provoquen les vulneracions”.

Igual que Montse Carrillo, Lorenzi va valorar la rellevància de les jornades que tenen lloc aquests dies a Barcelona, atès que “ens permetran analitzar les estratègies per assolir una millor protecció que porti a una justícia integral a tot arreu”.

La sessió d’obertura al Parlament de Catalunya va acabar amb un record a l’activista hondurenya Berta Cáceres, defensora dels drets humans assassinada per paramilitars l’any 2016, de la qual es va llegir les següents paraules: “La madre tierra militarizada, envenenada y dónde se violan derechos elementales nos exige actuar para crear sociedades capaces de coexisitir de manera justa, digna y por la vida”.

Tot seguit va emetre’s una salutació enregistrada de Michel Forst, Relator Especial de les Nacions Unides sobre la situació de les persones defensores de drets humans, que per raons d’agenda no ha pogut assistir a les jornades, i una taula rodona dedicada a les respostes d’autoprotecció a què es veuen empeses les organitzacions humanitàries a Colòmbia, on la violència s’ha incrementat malgrat el procés de pau signat fa tres anys entre l’anterior govern de Juan Manuel Santos i les FARC.

La taula va reunir Ana María Rodríguez, de la Comisión Colombiana de Juristas; Irene Ramírez, presidenta de la Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra; Carlos Morales, membre de la Corporación Acción Humanitaria por la Convivencia y la Paz del Nordeste Antioqueño, i Olga Araújo, de la Asociación para la Investigación y Acción Social. En els seus parlaments, les ponents van repassar l’augment d’assassinats i violacions comeses contra defensores dels drets humans des que el setembre de 2016 es van signar els Acords de pau, dels quals la majoria han ocorregut en el darrer any sota la presidència del conservador Iván Duque. Només en aquests dotze mesos s’han multiplicat els abusos policials, els crims i el desplaçament de comunitats afectades per l’acció de bandes paramilitars i l’exèrcit. Però no sols això: “els atemptats i els fustigaments s’han disparat fins a l’extrem que en els darrers sis mesos 226 activistes han perdut la vida”, va indicar Ana María Rodríguez.

Per revertir aquesta situació, les defensores van instar la comunitat internacional a visitar les poblacions més damnificades i, de forma coordinada, promoure campanyes en les xarxes socials, la qual cosa asseguren que “ajudaria a visibilitzar la situació que patim a Colòmbia”. Així mateix van emplaçar el govern català a exigir el colombià un rendiment de comptes sobre la implementació dels Acords de pau i, quant als recursos aportats per les institucions catalanes, conèixer al detall com i de quina manera s’estan aplicant.

La jornada al Parlament va cloure amb una breu actuació de la cantautora colombiana Marta Gómez.