Les defensores busquen aliances per millorar la protecció de les seves comunitats

  |   Crònica jornades

La tercera sessió de les jornades va abordar els programes de protecció per a les activistes que es desenvolupen dins i fora dels seus territoris.

Les conculcacions de drets que es registren a les comunitats afecta totes les esferes de la vida quotidiana. Provoca morts, desplaçaments de famílies senceres i, a causa de la presència de grups armats i de multinacionals extractives lligades a l’agroindústria i altres sectors, lesiona un model de relacions humanes on el més preuat són els recursos naturals i la mare terra. Tota la població en surten greument perjudicada, en particular els segments més vulnerables, com són els infants, la gent gran i també les activistes implicades en la defensa dels drets humans.

Especialment les defensores pateixen en carn pròpia aquesta espiral depredadora amb el qual el neoliberalisme saqueja les terres i atempta contra la vida humana. Són víctimes d’agressions sexuals, amenaces i sovint es veuen obligades a acollir-se en algun dels programes de protecció que funcionen a l’exterior. És l’única manera que tenen de salvaguardar la seva integritat i iniciar un procés de cura amb l’objectiu que, si les condicions ho permeten, retornar algun dia a la comunitat per reprendre la lluita.

Així com al matí d’ahir es va tractar la mirada feminista que han de tenir aquests programes, a la tarda es van abordar les activitats que realitzen les ONG a fi que la protecció de les defensores sigui beneficiosa, tant per a les afectades com per la comunitat que representen.

La conferència, titulada ‘Èxits i reptes en la protecció de les persones defensores’, va venir precedida per la presentació del ‘Programes d’acollida temporal a l’exterior. Guia pràctica per a defensors i defensores de drets humans’, a cura de Vicente Vallies, expert internacional i coautor d’aquest monogràfic que, entre altres coses, fixa l’agenda de prioritats que les organitzacions humanitàries apliquen amb el propòsit de facilitar l’acompanyament de les defensores en els seus processos de sanació i posterior reconnexió amb la comunitat d’origen.

La taula rodona, que va omplir la sala d’actes del Pati Manning del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), s’emmarcava també en les jornades que la Taula Sobre Colòmbia organitza per dissetè any consecutiu.

Tan bon punt va acabar, la xerrada va donar pas a un diàleg en què diversos representants públics van analitzar el rol que les institucions juguen en l’àmbit de la salvaguarda i protecció de les defensores. Van prendre la paraula Manel Vila, director general de cooperació al desenvolupament de la Generalitat de Catalunya; David Llistar, director de justícia global i cooperació internacional de l’Ajuntament de Barcelona; i Sergi Perelló, vicepresident de la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia.  

Igual que la vigília, la tercera sessió de ‘Defensem!’ va cloure amb una actuació musical, aquesta vegada a càrrec de la cantant d’arrel afrocolombiana Paola Arias.