Blog

Enllaçant lluites: una teranyina per frenar la impunitat

  |   Crònica jornades

El cinquè i últim dia de les jornades ‘Defensem!’ va esdevenir una interpel·lació a definir un marc legislatiu que atengui les circumstàncies que envolten les defensores dels drets humans.

Blindar i protegir la tasca de les defensores implica necessàriament que la justícia actuï d’acord amb els principis de l’eficiència, la prevenció i els contextos on operen les activistes pels drets humans. Sense aquestes bases, difícilment  trobaran en els tribunals un instrument al qual recorre davant la impunitat que viuen en el seu dia a dia. Ben al contrari: la manca d’un cos penal adaptat als conflictes que les assetgen suposarà per a elles una segona victimització com a agents polítiques i socials.

Aquestes i altres qüestions van centrar el debat de les taules rodones que van tenir lloc ahir divendres en la cinquena i última sessió de les jornades ‘Defensem!’. Així ho van compartir les defensores en la conferència celebrada a la Casa Amèrica de Barcelona a primera hora del matí. Impulsada per la xarxa d’incidència política europea per Amèrica Llatina (Red EU-LAT), les ponents van posar comú les bases que han de permetre un corpus legislatiu comú en els països on operen les activistes i, per extensió, en els tribunals de referència a l’àmbit internacional.

Per a les defensores, la justícia no només respon als interessos dels poderosos. També li manca una perspectiva de gènere que doni resposta a les violacions i abusos de les quals són víctimes les dones que treballen en l’àmbit dels drets humans. Un dèficit sobre el qual van reflexionar les participants del posterior col·loqui, que sota el títol ‘Reptes per a la justícia de gènere a Llatinoamèrica i Europa’, va tenir lloc a l’Espai Francesca Bonnemaison a primera hora de la tarda.

Aquesta segona taula, emmarcada en el XV Fòrum contra les violències de gènere, va comptar amb les intervencions de Dorine Llanta, jurista de Women’s Initiatives for Gender Justice; Adriana Benjumea, jurista i directora de Corporación; Natalia Álvarez, jurista de la Colectiva Justícia Mujer; Maria Barcons, del Grup de Recerca Antígona (UAB), i Laia Serra i Patsillí Toledo, integrants de la plataforma Dones Juristes. En els seus parlaments, unes i altres van reconèixer que, si bé algunes sentències han incorporat la dimensió de gènere, encara hi ha un component patriarcal que victimitza la dona, l’estigmatitza i la fa culpable dels abusos que denuncia davant els òrgans de justícia.

Ja per acabar, les entitats organitzadores van habilitar un últim diàleg sobre la manera d’encarar el treball de cures i de bastir estratègies que, de forma coordinada, empenyin a desconstruir el sistema capitalista i neoliberal contra el qual lluiten les comunitats i les defensores posant el seu cos i la seva saviesa.

Aquest darrer acte, celebrat a l’Espai Fontana del barri de Gràcia, va tenir de colofó un entretingut concert que, sota la llegenda “Defensem! Per les defensores de la vida”, va incloure les actuacions els grups de rap i hip-hop Las Amigas de Yoli, Las Pibas Ensamble i la Banda por un día.