Defensem!: una mirada transformada de l’Amèrica Llatina

Defensem!: una mirada transformada de l’Amèrica Llatina

  |   Crònica jornades

Entre aquests pròximes dies 4 i 8 de novembre, una quinzena d’activistes i expertes sud-americanes analitzaran a Barcelona la vulneració dels drets humans i les vies per donar una resposta col·lectiva a les violències que pateixen en els seus respectius països.

El 9 de desembre de 1998, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar una declaració que exhorta als estats i organismes multilaterals a protegir els drets humans i les llibertats fonamentals. Un dels actors claus en la promoció i defensa d’aquest valors, universalment reconeguts, són les mares de desapareguts, professores, sindicalistes, indígenes i activistes socials que, en la seva tasca diària i des del seu entorn quotidià, malden perquè les violacions siguin conegudes i no quedin en la impunitat.

Avui dilluns, 4 de novembre, s’inicia a Barcelona un setmana de debats i trobades en què defensores de drets humans d’Amèrica Llatina tractaran sobre el risc i els reptes que afronten en la seva activitat diària. Una tasca gens idíl·lica que, segons Ana María Hernández Cárdenas, fundadora i directora del Consorci Oaxaca. “sovint està travessada per una cultura patriarcal, d’explotació i d’autoexplotació”.

Les jornades sorgeixen amb la voluntat d’encarar la violència sexual i altres aspectes que condicionen el treball de les defensores dels drets humans

Una iniciativa coral

Les jornades, que duen per títol ‘Defensem!’, sorgeixen amb la voluntat d’encarar la violència sexual i altres aspectes que condicionen el treball d’aquestes persones, com és també la manca de marcs reguladors que les protegeixi o la necessitat que tenen de compartir les seves experiències amb altres agents per tal que les seves denúncies siguin recollides pels diferents estaments regionals i internacionals.

Amb l’objectiu d’ampliar el marc d’anàlisi i reflexió, Defensem! s’ha organitzat entre set de les ONG que tenen en comú la salvaguarda i promoció de les defensores de drets humans. És el cas de la fundació feminista Calala, l’associació de solidaritat internacional Entrepobles, l’organització International Action for Peace, PBI-Brigades Internacionals de Catalunya, La plataforma unitària contra les violències de gènere, l’associació SUDS i la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia. Això fa que algunes de les sessions s’inscriguin dins d’activitats que algunes d’aquestes entitat programen al llarg de l’any, com serà les XVII Jornades de la Taula sobre Colòmbia o el XV Fòrum contra les violències de gènere.

Amb l’objectiu d’ampliar el marc de reflexió, Defensem! s’ha organitzat entre set de les ONG que tenen en comú la salvaguarda dels drets humans

Trobada interdisciplinar

La sessió d’avui dilluns començarà amb una taula rodona que, sota el títol “Què entenem per protecció integral feminista?”, comptarà amb la presència de Marusia López Cruz, dirigent de l’entitat JASS Mesoamérica, i María San Martín, representant del moviment Front Line Defenders. L’acte tindrà lloc a les 10 hores a l’Espai Francesca Bonnemaison, situat al número 7 del carrer Sant Pere Més Baix, a Barcelona.

Les jornades Defensem!, que compten amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, es desenvoluparà en diversos espais de la capital catalana i, a més de taules rodones i conferències obertes al públic, també inclouran reunions de treball, l’exposició ‘Luchas por una vida más bonita y más libre. Líderes y lideresas sociales en Colombia’, a càrrec del fotògraf Javier Sulé, així com recitals de cantants i grups d’arrel tradicional d’Amèrica Llatina.

Podeu consultar el programa a l’enllaç: http://www.defensem.org/programa/